Een jaar met weinig zonuren
De stemmingsbarometer van de Duitse economie is al een tijdje verslechterd. Zo werden veel sectoren vorig jaar opnieuw met dalende verkoopcijfers geconfronteerd. Ook de zonweringmarkt had hier last van. Bij zonweringspecialist markilux bleef de jaaromzet na jaren van groei daardoor steken bij circa 91,5 miljoen euro. Toch blijft het bedrijf optimistisch over de toekomst. Het beschouwt zichzelf als crisisbestendig en goed voorbereid op de volgende opleving van de economie.
Regen, regen en nog eens regen. Zo zou je het jaar 2024 kunnen samenvatten. De zon liet zich nauwelijks zien en de mooie dagen bleven achter bij de verwachtingen van veel mensen. De lente en de zomer boden daardoor volgens zonweringproducent markilux geen goede omstandigheden voor een topseizoen.
“We leven in een tijd waarin nog maar weinig te plannen is. En waarin veel dingen in rap tempo veranderen. Dus moesten we onze verkoopverwachtingen voor 2024 helaas bijstellen”, concludeert Klaus Wuchner, directeur Verkoop en Marketing. Als oorzaak noemt hij naast het vochtige, onbestendige weer de nog altijd moeilijke situatie van de Duitse economie en dan in het bijzonder van de bouwsector en daaraan gerelateerde disciplines. Daaronder valt ook de zonweringmarkt. “De koopbereidheid van de consument is vorig jaar op een nieuw dieptepunt beland. Dit gold met name voor duurzame goederen”, aldus de directeur. Er is hooguit geld naar al langer geplande investeringen gegaan. En juist op het gebied van impulsaankopen was er zowel in binnen- als buitenland een dalende trend. Alleen de utiliteitsbouw in Duitsland maakte met de productgroep “beschaduwing van grote oppervlakken” een positieve ontwikkeling door. In deze omstandigheden was omzetgroei niet haalbaar. Ook het resultaat van het jaar ervoor kon niet worden gehandhaafd. Al met al sloot het bedrijf het jaar 2024 daarom af met een jaaromzet van 91,5 miljoen euro.
Michael Gerling, directeur Productie en Techniek, voegt toe: “Uiteindelijk kun je zo’n dieptepunt in de consumptie dat in veel sectoren doorwerkt, alleen maar accepteren en je op de toekomst richten”. Daarom blijft markilux investeren in de automatisering en digitalisering van werkprocessen. Want als het gaat om vakkundig personeel is de situatie ondanks de verslechterde economie niet verbeterd. “Maar voor het regelen van de geautomatiseerde processen hebben de medewerkers speciale kennis nodig, en daarom was opleiding en bijscholing in 2024 opnieuw een belangrijk thema voor ons”, zegt Michael Gerling. In het kader van deze ontwikkeling heeft het bedrijf na een projectfase van drie jaar bovendien een nieuw robotsysteem in gebruik genomen. Dit systeem maakt schermarmen en wordt per dienst nog maar door één medewerker bediend. Verder is er in de doekconfectie een nieuw automatisch transporttraject gestart.
Dergelijke investeringen zijn ook voor Klaus Wuchner de juiste manier om zelfverzekerd met de uitdagende tijden die we nu meemaken om te gaan. “Onze sterke punten zijn tegenwoordig onder meer een uiterst flexibel personeelsbestand en hooggekwalificeerde vakpartners, zowel nationaal als internationaal”, benadrukt hij. Op basis hiervan is het bedrijf goed voorbereid als de economie weer wat gaat aantrekken. Intussen moet er wel op de kosten worden gelet. “We hopen natuurlijk dat het klimaat voor het bedrijfsleven het komende jaar duidelijk zal verbeteren. Preciezer gezegd, dat de nieuwe regering zich moedig inzet voor het terugdringen van de bureaucratie en dat bedrijven weer meer creatieve speelruimte krijgen”, benadrukt Wuchner. Maar cruciaal is volgens hem vooral of het jaar 2025 genoeg zonnige dagen zal hebben. Mooi weer is immers een essentieel verkoopargument voor het product “Scherm”.