De kop is er af. De eerste opnamen van Z&R Café, het nieuwe podcastkanaal voor zonwering- en rolluiken-minnend Nederland zijn afgerond. De betreffende afleveringen zijn intussen te beluisteren op Spotify. Midden maart vond er namelijk een eerste officiële opnamedag plaats in de professionele podcaststudio van Louwers Mediagroep in Weert waar respectievelijk Steven Heytens (Co-CEO bij Brustor) en Salesmanager Jos de Weerd (Brustor), Philippe Goossens van Becker-Benelux en Eddy Hillebrand, voorzitter van brancheorganisatie Romazo, in afzonderlijke sessies achter de microfoon plaatsnamen.
Gespreksleider bij die drie opnamen was presentator Jerry Helmers die met de gasten niet alleen een fijn gesprek voerde, maar ook regelmatig wist te prikkelen en te plagen. En… te plezieren. Want natuurlijk mag er ook gelachen worden. “Voor mij is de essentie van een goede podcast dat je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn”, zegt hij. “Het mag soms wel eens een beetje schuren. Dat is bovendien hartstikke leuk voor de luisteraar. En ook spannend. Kijk, als je in de showroom aan het werk bent, of je bent bezig met je administratie op kantoor… hoe gaaf is het dan als je op de achtergrond dat gesprek over zonweringen en rolluiken hoort, waarbij duiding wordt gegeven aan ontwikkelingen in de branche, waar soms ook nog verrassende nuttige productinformatie wordt gedeeld – zonder er meteen een commercial van te maken – maar waarbij vooral ook het doel is om iedereen in de vakhandel te informeren en te inspireren? Ja, dat is heel gaaf. Het is eigenlijk opvallend dat in een branche waar zo veel gebeurt er nog niet eerder een vergelijkbare podcastshow was.”
Gezien de reacties die niet alleen de geïnterviewden persoonlijk ontvingen na het online zetten van de afleveringen, maar ook kijkend naar de interacties die op Social Media te vinden zijn over de start van de podcastserie (vooral op Linkedin), mag de start ervan als ‘buitengewoon succesvol’ worden gezien. Projectmanager Erik Imming, die de taak op zich heeft genomen om de volgende opnamedagen te plannen, vertelt dat intussen is gebleken dat veel andere stakeholders uit de branche graag willen aanschuiven bij deze podcastserie. “Ze hebben geluisterd naar de eerste afleveringen, ze zien de toegevoegde waarde, ze vonden de gesprekken en kleine discussies die ze hoorden leuk en nuttig. En ze snappen tegelijkertijd heel goed dat je in een opname van 30 á 40 minuten ontzettend veel relevante informatie kunt delen waar de vakhandel ook echt wat aan heeft.”
Erik en Jerry benadrukken dat de podcast ab-so-luut géén commercial is voor de gasten aan tafel en bij de microfoon. Het kan uiteraard wel positieve of nuttige PR opleveren. Zo is het ook weer. “Vanzelfsprekend bespreken we van te voren met de gasten de insteek. We willen immers niemand onnodig verrassen maar de gesprekken zijn verder spontaan. Ook de drie dilemma’s die we de gasten aan het begin van de show voorleggen, zijn op het moment van de opname voor de gast nieuw. Nou, zeg het maar… bent u het eens of oneens met deze stelling? Heel leuk. Ook voor ons want ook wij weten natuurlijk niet altijd wat de antwoorden zijn. Maar die antwoorden zijn altijd de aanleiding om verder te prikkelen, wat te plagen en uiteindelijk de luisteraar te plezieren!”
Is zonwering de heilige graal voor duurzame verkoeling?
Aan tafel zitten Steven Heytens en Jos de Weerd. We hebben het in deze podcast over Global Shading Day, de belangrijke (internationale) dag voor de zonweringsbranche waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van het gebruik van zonwering ten opzichte van de airconditioning. Immers, ook met zonwering kun je koelen! Maar is zonwering dan uiteindelijk de heilige graal voor duurzame verkoeling? Ook is er gediscussieerd over de vraag hoe we om moeten gaan met consumenten die niet geloven in de klimaatopwarming. Kunnen we hen nog wel overtuigen? Of zit daar juist het belang van Global Shading Day? Welke rol of verantwoordelijkheid heeft de vakhandel hierin?
Hoe betrek je de vakhandel bij innovatie in de branche?
Met Philippe Goossens hebben we het gehad over de vraag hoe je de vakhandel in Nederland kunt betrekken bij het stimuleren van innovatie in de branche? En moeten we de vakhandel er überhaupt wel bij willen betrekken. Op dat punt kom je dan ook op de vraag waar een goede zonwering aan moet voldoen in 2025 en wie bepaalt die voorwaarden dan? Ook bespraken we welke stappen we nog kunnen maken met de ontwikkeling van de motoren voor zonweringsystemen. Wat mogen we verwachten in de komende jaren? Philippe was daarnaast helder over hoe we met AI moeten omgaan met betrekking tot klantcommunicatie. Wel of geen Chatbots gebruiken?
Kent de consument het Romazo-keurmerk eigenlijk wel?
In de branche is Romazo bekend. Maar… weet de consument eigenlijk wel wat de Romazo is en waar deze voor staat? We vroegen het Eddy Hillebrand, de zichtbaar bevlogen voorzitter van de brancheorganisatie. Want, heeft het Romazo-keurmerk dan wel waarde als consumenten niet precies weten wat dat keurmerk betekent? Ook hadden we het over de audits die worden gedaan bij de vakhandel. Waarom zijn deze belangrijk? En wát of wie is eigenlijk de Smart Solar Shading Advisor? Maar ook: mogen we de voorzitter van de Romazo afrekenen op een aantal doelstellingen die zijn geformuleerd?